Duizend mensen in stille tocht voor gestorven proefdieren

In Maastricht hebben zo'n duizend dierenliefhebbers zaterdag een stille tocht gelopen voor alle proefdieren die gestorven zijn. Voorop in de stoet gingen 39 in rode overalls gestoken mensen met 39 honden. Die staan symbool voor de 39 labradors die de Universiteit van Maastricht (UM) wil gebruiken voor tests.

De stille tocht is een initiatief van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), die bijna twee weken geleden al een petitie met ruim 125.000 protesthandtekeningen overhandigde aan de universiteit. Campagneleider Robert Molenaar was achteraf enthousiast over de tocht. "We kregen veel bijval van mensen langs de kant. Ook sloten mensen zich aan, de stoet werd steeds groter."

Volgens de politie verliep de stille tocht zaterdagmiddag, Dierendag, 'in prima sfeer'.

De UM heeft de proeven met honden inmiddels opgeschort wegens de vele protesten. Maar ervan afzien wil de universiteit vooralsnog niet omdat er geen goede alternatieven voorhanden zouden zijn.

De labradors zijn volgens de universiteit noodzakelijk voor pacemakerproeven. Als gevolg van de opzet overlijden ze daarbij. De honden zouden het meest geschikt zijn vanwege hun grootte en bepaalde andere anatomische overeenkomsten in de hartstreek.