OM-baas nog 'laaiend' om vlucht Saban B.

De baas van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar is 'professioneel laaiend' dat de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. nog altijd vrij rondloopt in Turkije. Dat zegt hij zaterdagochtend in het AD.

"Ja, ja, ja. Daar ben ik nog wel goed boos over", aldus Bolhaar. "Dit is dus wat je niet wilt. Laat ik daar glashelder over zijn." Volgens hem heeft het in ieder geval niet aan justitie gelegen. "We hebben daar met man en macht aan gewerkt. Maar het gerechtshof heeft zeer tegen onze zin en verontwaardiging besloten deze meneer op vrije voeten te stellen."

Het hof in Arnhem gaf B. in 2009 een week verlof om zijn pasgeboren baby te bezoeken. Hij vluchtte onmiddellijk naar zijn geboorteland, waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. In de afgelopen maanden doken er privéfoto's op van B. waar ophef over ontstond. De Tweede Kamer wil dat het kabinet de druk op Turkije opvoert om B. zijn straf uit te laten zitten.

Het OM houdt B. continu in het oog. "We blijven buitengewoon scherp op de mogelijkheden. Vroeg of laat zal deze gevangenisstraf worden uitgezeten. Deze meneer heeft geen enkele reden om rustig te slapen", aldus Bolhaar. Volgens hem slaapt B. er nu al slecht van. "Ik gun hem dat. Maar ik kan er niet meer aan doen dan ik nu al doe."