Hollands Hoop verkozen tot beste tv-drama

De misdaadserie Hollands Hoop heeft vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste televisiedrama gewonnen. De achtdelige serie, waarvan de eerste aflevering vorige week werd uitgezonden, wordt ook wel de Nederlandse versie van Breaking Bad genoemd. De jury roemde vooral het acteerwerk en scenario, en de visuele stijl van de serie die zich afspeelt in en om de boerderij Hollands Hoop.

Maarten Heijmans kreeg het Gouden Kalf voor zijn rol als Ramses Shaffy in de tv-serie Ramses. "Deze veelzijdige acteur weet elke scène te overmeesteren met zijn rauwe destructieve presence", oordeelde de jury.

Het Gouden Kalf voor de beste actrice in een televisiedrama ging dit jaar naar Loes Schnepper voor haar rol in de tv-film One Night Stand IX - Voor Emilia. De jury was te spreken over de manier waarop zij 'op onovertroffen wijze de tergende werkelijkheid neerzet van een moeder met pijn en hartstochtelijk verdriet'.

De Gouden Kalveren worden elk jaar uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film, op de slotavond van het Nederlands Film Festival. De gouden beeldjes worden beschouwd als de meest toonaangevende filmprijzen van Nederland. Het NFF vond de afgelopen jaren plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht maar betrok dit jaar muziekcentrum TivoliVredenburg.