Rutte: niet actief op zoek naar rechtsgrond Syrië

Het kabinet gaat 'niet actief op zoek naar een rechtsgrond' om ook in Syrië een bijdrage te leveren in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd in Den Haag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Wel wil het kabinet 'een actieve bijdrage' leveren aan de beantwoording van de vraag wat precies de situatie is omtrent het volkenrechtelijke mandaat voor Syrië. "Daar kan uitkomen dat er wel een volkenrechtelijk mandaat is en dan zou het kabinet zich opnieuw moeten beraden." De operatie in Irak is rechtmatig omdat de regering van dat land om internationale steun heeft gevraagd.

De premier benadrukte dat de internationale coalitie waar Nederland deel van uitmaakt al in Syrië actief is. "De Verenigde Staten en een aantal Arabische landen zijn actief aan de kant van het Syrische conflict." Van een oorlog wilde de premier overigens niet spreken, omdat IS een terreurorganisatie is en geen staat. Hij noemde in dat verband het woord 'strijd'.

Rutte vergeleek de strijd met die van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding daarvoor was de herdenking van de razzia uit 1944 in Putten die Rutte donderdag bijwoonde. "We moeten onze kernwaarden als dat nodig is met hand en tand verdedigen. Dat gold toen en geldt nog steeds."