Brussel akkoord met overname WhatsApp door Facebook

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de overname van WhatsApp door Facebook. Volgens de commissie zijn WhatsApp en Facebook Messenger geen concurrenten.

"Dit is een dynamische markt en consumenten zullen nog steeds genoeg keus van communicatie-apps hebben", licht een woordvoerder vrijdag toe. In een persverklaring noemt de commissie Line, Viber, iMessage, Telegram, WeChat en Google Hangouts als alternatieven voor WhatsApp.

De commissie denkt dat Facebook geen concurrentieregels overtreedt, ook niet als het bedrijf besluit reclame in te voeren in de berichten-app. Datzelfde geldt als Facebook data van gebruikers verzamelt om gerichter reclame te kunnen maken. Het overgrote deel van de beschikbare data op internet is niet exclusief in handen van Facebook, zegt de commissie.

De commissie benadrukt dat alleen te hebben gekeken naar de gevolgen voor de concurrentie in de EU. Zorgen over privacy die na de bekendmaking van de deal de kop opstaken, vallen niet binnen het onderzoek.

Begin dit jaar werd bekend dat Facebook WhatsApp overneemt voor negentien miljard dollar. Amerikaanse toezichthouders gaven in april al groen licht voor de deal.