Manu: "Pluk nu de vruchten van tijd bij Cambuur"

Niet voor het eerst was Elvis Manu dit seizoen de gevierde man bij Feyenoord. Donderdag schoot hij zijn club naar een zege op Standard Luik. Op 28 augustus van dit jaar liet Manu De Kuip al eens ontploffen. Feyenoord had in de wedstrijd tegen FK Zorya Luhansk een 3-0 voorsprong uit handen gegeven. De Oekraïners waren teruggekomen tot 3-3, wat voor hen genoeg was voor plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Maar het was Manu die ver in blessuretijd alsnog de winnende 4-3 maakte en Feyenoord naar de groepsfase schoot.

In die groepsfase ging Feyenoord in de eerste wedstrijd kansloos onderuit tegen Sevilla. Donderdagavond moest er dan ook gewonnen worden van Standard Luik om mee te blijven doen. Door een doelpunt van Sven van Beek waren de Rotterdammers verdiend op voorsprong gekomen. Een verre inworp van Miguel Nelom werd geschampt door Van Beek, die zo zijn eerste treffer in dienst van Feyenoord maakte. "Sommige mensen zeiden al dat ik de bal niet geraakt heb. Maar als ik de bal niet raak, dan zit 'ie niet. Niemand pakt mij deze goal af", zei de centrale verdediger met gepaste trots.

Feyenoord wist de voorsprong niet te behouden. "Bij de 1-0 hadden we voor de 2-0 moeten gaan. Maar in plaats daar van liepen we achteruit en kregen we de deksel op de neus", zei de latere matchwinner Manu. Na ruim een uur spelen kreeg Feyenoord de bal niet weggewerkt en zette Van Beek zijn directe tegenstander Jonathan Viera per ongeluk vrij voor Kenneth Vermeer: 1-1. "Na dat tegendoelpunt zag je het vertrouwen in de ploeg verdwijnen", aldus Fred Rutten. "Na de 1-0 leek het alsof we de wedstrijd wilden controleren. Maar het viel stil en dan krijg je de 1-1 tegen in plaats van dat je de 2-0 maakt."

In de periode die volgde kwam Feyenoord een aantal keer goed weg. "Het publiek werd ook wat stiller", merkte Rutten. "Ik besloot een offensieve wissel te doen en daar reageerde het team goed op." Lex Immers werd vervangen door Bilal Başaçıkoğlu en het begon weer te draaien bij de thuisploeg. Voor de tweede keer op de avond mistte Manu een niet te missen kans. "Ik draaide weg en kwam één-op-één met de keeper. Ik wilde de bal door het net heen rammen, maar tot mijn verbazing stopte de keeper hem."

Waar Feyenoord een paar keer goed weg kwam, gold dat dus ook voor Standard Luik. Maar de Belgen hadden minder geluk dan de Eredivisionist. In de 85ste minuut kreeg Manu de bal voor zijn voeten en schoot zonder na te denken op doel. Een orkaan van geluid brachten de gedachten voor even terug naar 28 augustus. Opnieuw was Manu belangrijk voor Feyenoord. Door zijn treffer kreeg Feyenoord wat het verdiende. "Hij is belangrijk voor ons in Europa", merkte Rutten op. "Het is wel leuk dat het nu opnieuw gebeurt", reageerde Manu zelf.

Manu viert de bevrijdende 2-1 met Başaçıkoğlu (PRO SHOTS/Kay in t Veen)
Manu viert de bevrijdende 2-1 met Başaçıkoğlu (PRO SHOTS/Kay in t Veen)

Rutten schonk Manu het vertrouwen en de aanvaller betaalt het uit in goed spel en een winnend doelpunt. De trainer was na afloop lovend. "Hij is een speler in ontwikkeling, net als de rest van het team. We zijn veel bezig met die jonge jongens en wat je erin stopt hoop je er ook uit te krijgen. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Bij Elvis stop je het erin en krijg je het er meteen uit."

Dat Manu leergierig is bleek vorig seizoen wel. Toen hij te weinig aan spelen toe kwam bij Feyenoord koos hij voor een verhuurperiode bij SC Cambuur. "Daar heb ik voor het eerst echt veel wedstrijden achter elkaar gespeeld. In Leeuwarden heb ik geleerd wat het inhoudt om profvoetballer te zijn. Zowel op het veld als daarbuiten. Dat heb ik meegenomen naar Feyenoord. Van alles wat ik heb geleerd bij Cambuur pluk ik nu de vruchten."

Feyenoord wint voor de tweede keer op rij en deed dat in dezelfde samenstelling als afgelopen zaterdag tegen Go Ahead Eagles. Never change a winning team? "Nee, dat is zo’n gedateerd idee", aldus Rutten. "Dat komt uit de jaren '70. We spelen zo veel wedstrijden in een seizoen. Je hebt iedereen keihard nodig. Ik kijk daarom ook nooit naar een vaste basis. Dit is het nieuwe Feyenoord. Zondag spelen we weer tegen FC Groningen en die wedstrijd is zeker zo belangrijk als die van vanavond. We willen met Feyenoord ieder seizoen Europees voetbal spelen en dan moet je in de competitie goed presteren."

Maar tot het zondag is mag Manu nog even nagenieten van zijn moment tegen Standard Luik. Maar niet te lang. "Ik moet deze lijn nu doortrekken. Ik kan niet op dit succes blijven teren. Het is makkelijk om aan de top te komen, maar het is de kunst om er te blijven", besluit Manu.