Tweede Kamer stemt in met inzet F16's tegen IS

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemt zoals verwacht in met de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen de terreurorganisatie IS. Dat bleek donderdagavond tijdens een afrondend debat met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Tal van fractievoorzitters legden de nadruk op het gevaar dat IS volgens hen vormt voor Nederland. "IS zorgt voor onheil in Irak, maar ook in onze eigen binnensteden", zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "IS is een rechtstreekse bedreiging voor onze waarden en open samenleving", stelde PvdA-leider Diederik Samsom.

Ook D66, ChristenUnie en GroenLinks steunen de missie. Hetzelfde geldt voor PVV, CDA en SGP, maar die partijen vinden dat de Nederlandse F16's ook IS-doelen in Syrië moeten gaan bombarderen, en niet alleen in Irak.

Alleen SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie. SP-leider Emile Roemer denkt dat westerse militaire interventie de problemen in Irak en Syrië alleen maar groter maakt. De SP is mogelijk wel voorstander van beperktere militaire actie om acute dreiging van genocide af te wenden, zoals momenteel in de belegerde Koerdische stad Kobani in Syrië.

Het kabinet stuurt acht F16's naar een basis in Jordanië. Ze mogen voorlopig alleen in Irak IS-doelen bombarderen, omdat er volgens het kabinet geen 'volkenrechtelijk mandaat' is voor bombardementen op Syrië. Irak heeft expliciet om buitenlandse hulp gevraagd, Syrië niet.

De Tweede Kamer debatteert al sinds donderdagochtend over de missie. Overdag voelden de buitenlandspecialisten het kabinet aan de tand, donderdagavond ronden de fractievoorzitters het debat af. Daarbij is ook premier Mark Rutte (VVD) aanwezig.