'Racistische' Banksy-kunst weggepoetst

In het Britse Clacton-on-Sea heeft de gemeente een muurschildering van guerillakunstenaar Banksy laten wegpoetsen. Dat gebeurde na een klacht dat het kunstwerk racistisch was. Het toonde een aantal duiven die een exotische vogel weg willen hebben.

De schildering bij een openbaar toilet was al verwijderd toen het op Banksy's website werd gepubliceerd. Als men het voorzichting had verwijderd, had de gemeentekas wellicht een paar ton rijker kunnen zijn. Het werk van de anonieme kunstenaar wordt nogal eens voor grof geld verhandeld.

In Clacton-on-Sea staat een tussentijdse verkiezing voor de deur nadat een politicus van de Conservatieve Partij overliep naar de tegen immigratie gekante UK Independence Party.

"De plek is geïnspecteerd waarop medewerkers tot de conclusie kwamen dat de schildering als aanstootgevend kon worden beschouwd, en het is weggehaald volgens onze richtlijn dat dergelijk materiaal binnen 48 uur moet worden verwijderd", aldus een gemeenteambtenaar tegen de BBC. "We zouden natuurlijk blij zijn met een passender werk van Banksy aan onze promenade en zouden verheugd zijn als hij in de toekomst terugkeert." ...