'NS moet meer betalen aan fietsenstallingen'

De Nederlandse Spoorwegen moeten meer meebetalen aan de bouw en exploitatie van fietsenstallingen bij stations. Daar zal de ChristenUnie woensdag op aandringen in een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber liggen de kosten nu te veel op het bordje van de gemeenten. Ze vindt het vreemd dat bioscopen en kantoren zelf moeten zorgen voor voldoende fietsenstallingen, maar dat bij stations vooral de gemeenten moeten betalen. "NS en ProRail moeten hier ook verantwoordelijkheid nemen, omdat het hun klanten zijn die gebruik maken van de stallingen", zegt Dik.

In de afspraken tussen de overheid en de NS voor de komende jaren staat dat het spoorbedrijf in redelijkheid samen met andere partijen moet zorgen voor voldoende gratis plaatsen om fietsen neer te zetten. Maar dat vindt de ChristenUnie te vaag. Volgens de partij moet Mansveld duidelijk aangeven wat voldoende en redelijk is en welke bijdrage ze dus van de NS verwacht.