Obama stond in lift met gewapende veroordeelde man

De Amerikaanse president Barack Obama heeft onlangs in een lift gestaan met een particuliere beveiliger die drie keer was veroordeeld voor mishandeling en een pistool bij zich had. De zaak wordt gezien als de tweede blamage voor de Secret Service in korte tijd, omdat de man vanwege zijn veroordeling nooit in de buurt van de president had mogen kunnen komen, laat staan met een wapen.

Het incident vond volgens de Washington Post plaats tijdens een bezoek van Obama aan een centrum voor virusbeheersing in Atlanta op 16 september. Hij was daar om de Amerikaanse reactie op de ebolacrisis te bespreken. Een beveiliger van een bedrijf dat was ingehuurd om het centrum te beveiligen stond met agenten van de Secret Service en Obama in een lift. Toen hij Obama met zijn mobiele telefoon begon te filmen, droegen de agenten hem op hiermee te stoppen.

De particuliere beveiliger bleef echter filmen. Toen de lift opende, verliet Obama deze samen met de meeste agenten. Enkele agenten bleven achter om de particuliere beveiliger te ondervragen en hem in een database na te trekken. Toen bleek dat hij een crimineel verleden heeft. Zijn chef heeft hem vervolgens op staande voet ontslagen. Hierop leverde de beveiliger direct zijn wapen in, tot grote schrik van de agenten. Zij wisten niet dat de man gewapend was.

Normaal wordt iedereen die in de buurt van Obama komt uitvoerig gescreend om te voorkomen dat mensen met een crimineel verleden of een wapen in zijn buurt komen. De Secret Service heeft een afdeling die overtredingen van het veiligheidsprotocol onderzoekt, maar directeur Julia Pierson heeft alleen aan een hoge manager gevraagd naar de zaak te kijken. Een klokkenluider waarschuwde het Republikeinse Congreslid Jason Chaffetz. De Washington Post schrijft dat meerdere ingewijden het verhaal bevestigen.

"Zijn leven was in gevaar. Het zou nu een andere wereld zijn geweest als hij zijn pistool had getrokken", zegt Chaffetz tegen de krant.

De president zou niet over de blamage zijn ingelicht. Ruim anderhalve week geleden, drie dagen na het incident in Atlanta, werd de Sercret Service nog in verlegenheid gebracht door de 42-jarige Omar Gonzalez. Hij klom op 19 september over een hek van het Witte Huis en rende naar de ambtswoning van de president. De Secret Service zei dat hij bij een van de ingangen werd aangehouden en ongewapend was, maar maandag zei Congreslid Chaffetz op basis van bronnen dat de man met een mes het huis in wist te komen en door een kamer rende voor hij werd getackeld door een beveiliger.

Pierson legde dinsdag een verklaring af voor een commissie van Chaffetz, die de beveiliging van de president onderzoekt. Ze stelde toen dat Obama in 'honderd procent van de gevallen' op de hoogte wordt gebracht als zijn persoonlijke veiligheid in het geding is geweest. Ook zei ze dat Obama dit jaar maar over een voorval hoefde te worden ingelicht, namelijk over de actie van Gonzalez. Nu blijkt dus dat ze niet helemaal open is geweest.