Zwakke inflatie stemt beleggers optimistisch

De zwakke inflatie in de eurozone stemde beleggers dinsdag goedgemutst. Beurshandelaren verwachten dat de geldontwaarding - die vorige maand uitkwam op 0,3 procent - een impuls is voor de Europese Centrale Bank (ECB) om nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen. Geholpen door die stille hoop steeg de Amsterdamse AEX-index met 0,7 procent.

De hoofdgraadmeter van het Damrak stond bij het luiden van de bel op een stand van 421,14 punten. De kleinere Midkap-index, waar de middelgrote fondsen worden verhandeld, hield het op een plusje van 0,3 procent. Op veel andere Europese beurzen bedroeg de winst ruim een half procent, terwijl Parijs zelfs 1,3 procent hoger sloot.

Met de inflatiecijfers op zak verschoof de blik van beleggers al naar het rentebesluit van de ECB van aanstaande donderdag. Verder staat op vrijdag nog het Amerikaanse banenrapport op de agenda, dat geldt als 's werelds belangrijkste macro-economische cijfer. Woensdag staan evenwel eerst de mondiale inkoopmanagersindexen nog op de rol, samen met het Amerikaanse ADP banenrapport.

Koploper in de AEX was dinsdag Fugro, met een dagwinst van 3,5 procent. Op ruime achterstand van de bodemonderzoeker volgden onder meer Philips, Unilever en ING, die allen een tot anderhalf procent aan waarde wonnen. Aegon en OCI verloren daarentegen respectievelijk 0,8 en 1,0 procent.