Uitslag AFC Ajax - APOEL Nicosia

Ajax kwam voor de winst, maar wist APOEL Nicosia niet van zich af te schudden. Thulani Serero kreeg in extremis nog een enorme kans, maar hij schoof de bal voor het doel langs: 1-1.  Ajax startte goed tegen APOEL. Het spel van de Amsterdammers was zeer overtuigend. Ze hadden constant de bal en de passing was heel secuur.

De eerste kans kwam op naam van Sigthorsson, die de bal na een wonderschone aanval een paar meter naast het doel schoof. De IJslander kreeg een paar minuten later weer een goede kans, maar kreeg ditmaal zijn voet niet tegen een scherpe voorzet van Schøne.

Ajax was in het New GSP Stadium in het eerste halfuur de bovenliggende partij. Dit leverde in de 28ste minuut de verdiende voorsprong op. Andersen vond een gaatje in de Cypriotische gele muur. De jonge Deen zette zijn landgenoot Schøne een-op-een met doelman Pardo. Schøne kreeg de bal niet langs de uitkomende sluitpost van APOEL, maar in de rebound zorgde Andersen alsnog voor de voorsprong: 0-1.

Het feestje was van korte duur, want tegen de verhoudingen in kwam de thuisploeg langszij. De dienstdoende arbiter wees in de 31ste minuut naar de stip. De scheids had een handsbal gezien van Van Rhijn. In de herhaling bleek de rechtsback de bal niet met zijn arm, maar met zijn borst te hebben beroerd. Een forse tegenvaller voor Ajax dus. Manduca nam de verantwoordelijkheid, wachtte op de keuze van Cillessen en schoot vervolgens in de andere hoek: 1-1.

Ajax was het daarna een beetje kwijt. De Amsterdammers werden slordiger en APOEL werd gevaarlijker. De thuisploeg kreeg vlak voor rust nog een enorme kans. In een counter rende Manduca Moisander er helemaal uit. De spits legde de bal vervolgens goed breed richting Sheridan, die leek te gaan scoren. De boomlange spits kwam echter een paar centimeter tekort. Na de pauze zette de thuisploeg deze lijn voort. Weer kreeg Sheridan de grootste kans.

Een prachtige voorzet kwam precies op het hoofd van Sheridan terecht, maar de aanvaller verzuimde APOEL op voorsprong te zetten. De wedstrijd was daarna veel meer in balans. Beide teams kregen kansen. Schone kreeg een mogelijkheid en even later moest Cillessen zijn verdediging te hulp schieten door ver van zijn doellijn te komen en Sheridan onderuit te kegelen. De Nederlandse sluitpost kreeg hiervoor een gele kaart. Na zeventig minuten spelen kreeg zowel Ajax als APOEL een enorme kans op een tweede doelpunt.

Eerst hield Cillessen Ajax in leven door een hard schot uit de rechteronderhoek te plukken. In de tegenaanval vocht Sigthorsson een duel uit met twee APOEL-verdedigers en stond de IJslander plots oog-in-oog met doelman Pardo. Sigthorsson kreeg de bal niet langs de sluitpost. Enkele seconden later sloeg APOEL weer bijna toe in de counter. Het waren spannende minuten in Nicosia.

Met het inbrengen van El Ghazi en Kishna wilde trainer Frank de Boer op zoek gaan naar een tweede treffer, maar het mocht niet baten. De grootste kans was voor Serero, die in de allerlaatste minuut de bal vanaf een metertje of tien langs de verkeerde kant van de paal schoof. De Afrikaan had Ajax de drie punten kunnen bezorgen. Met het oog op overwintering in de Champions League was een zege voor Ajax heel welkom geweest.