'Namen ontvoerders Fransman in Algerije bekend'

De Algerijnse autoriteiten hebben de namen achterhaald van enkele leden van de extremistische groep die onlangs de Franse berggids Hervé Gourdel ontvoerde en onthoofdde. Dat heeft de Algerijnse minister van justitie, Tayeb Louh, dinsdag op de staatstelevisie gezegd. De rechter in Algiers heeft voor hen aanhoudingsbevelen afgegeven, zei een woordvoerder van het ministerie.

Gourdel werd op 21 september ontvoerd tijdens een wandeling door de bergketen Djurdjura. Een afsplitsing van de Algerijnse tak van Al-Qaida die zich Jund al-Khilafah of Soldaten van het Kalifaat noemt eiste de verantwoordelijkheid op. De groep verlangde dat Frankrijk zich terugtrok uit de coalitie die luchtaanvallen uitvoert op de groep Islamitische Staat in Irak en Syrië. Afgelopen donderdag verspreidde de groep een video waarin Gourdel werd onthoofd.

De groep bracht dinsdag opnieuw een video uit, deze keer een waarin tientallen leden van de groep trouw zweren aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi. Voorheen erkenden de meeste extremistische groepen in Algerije het gezag van Al-Qaida.