Foto's MH17-lijken door Russen misbruikt

Een Russische nieuwszender heeft maandag foto's van MH17-slachtoffers op haar website gezet en geclaimd dat het lijken waren uit door Oekraïense troepen veroorzaakte 'massagraven' in Oost-Oekraïne. Dat schrijft de BBC.

De afgelopen week stonden pro-Kremlin-media in Rusland bol van verhalen over 'massagraven' waarin doden zouden liggen van onder meer burgers die zouden zijn 'gemarteld', 'geëxecuteerd' en 'verkracht' door (pro-Kiev)troepen.

Het tv-kanaal REN TV postte op 25 september een artikel op haar website waarin het medium stelde dat 'tientallen lichamen' waren gevonden in de voornoemde massagraven. Het claimde tevens dat uit enkele lichamen organen waren verwijderd.

Vier dagen later werd een nieuw artikel geplaatst met foto's van slachtoffers van de MH17-ramp. REN TV stelde dat 'lichamen nog steeds worden ontdekt' in 'een recentelijk door Oekraïense regeringstroepen verlaten gebied'.

Volgens de OSCE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, kloppen Russische media het verhaal over massagraven enorm op en zijn er twee graven gevonden met in elk graf twee lijken. Een ander graf bevatte vijf mensen die vermoedelijk op 27 augustus omkwamen. Een inscriptie stelde dat ze omgekomen waren 'door Poetins leugens.'

De OSCE is sinds de crisis in Oekraïne aanving aanwezig in de regio en stelt dat er meer onderzoek nog is aangaande de drie aangetroffen graven.

REN TV is deel van de Nationale Mediagroep (NMG), die wordt uitgebaat door Bank Rossiya. De grootste aandeelhouder daarvan, Yuriy Kovalchuk, heeft volgens de BBC nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin.