Flessenpost komt 18.000 kilometer verderop aan

Een fles met daarin een brief van Nederlandse zeilers is na twee jaar en een reis van achttienduizend kilometer teruggevonden. Parkwachters op Macquarie Island, een eilandje ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland, vonden onlangs de flessenpost. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) dinsdag.

De fles was op 21 september 2012 'gepost' bij het Chileense Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De verwachting was dat de fles ergens op een kust in de Atlantische oceaan zou aanspoelen, maar de eigenzinnige fles volgde de veel langere oostelijke route rond Antarctica, aldus het NIOZ.

"Als de fles vanaf Kaap Hoorn met de oostwaarts gerichte Antarctische stroming is meegevoerd, dan heeft de fles 18.623 kilometer afgelegd", aldus Leo Maas, fysisch oceanograaf bij het NIOZ.

Heeft de fles daadwerkelijk twee jaar over zijn reis gedaan, dan is hij sneller gedreven dan werd verwacht. "De fles heeft dan met een snelheid van 29,5 centimeter per seconde gedreven", aldus Maas. "Dat is veel meer dan de twintig centimeter per seconde die in het algemeen als driftsnelheid voor de stroming in de Zuidelijke Oceaan wordt gerapporteerd."

Mogelijk heeft de fles nog sneller gedreven. Maas gaat ervan uit dat de fles meteen na het aanspoelen is gevonden. "Lag de fles al een poosje op het eiland, dan is de snelheid nog hoger geweest."