Veiligheidsplan Witte Huis niet correct uitgevoerd

Het veiligheidsplan van het Witte Huis is niet op de juiste wijze uitgevoerd toen ruim een week geleden een man de ambtswoning van de Amerikaanse president binnendrong. Dat heeft het hoofd van de Secret Service dinsdag gezegd. Julia Pierson zei alle verantwoordelijkheid op zich te nemen en beloofde dat iets dergelijks zich nooit meer zal voordoen.

De man die het Witte Huis binnendrong had een mes bij zich. Hij was over een hek geklommen en wist tot in de vertrekken van het Witte Huis door te dringen voordat hij werd gepakt door beveiligers. De indringer is de 42-jarige veteraan Omar Gonzalez.

Dinsdag werd bekend dat de Secret Service, die de president en zijn gezin moet beschermen, geen openheid van zaken had gegeven over de indringer. De man was veel dieper het gebouw binnen gedrongen dan de dienst in eerste instantie wilde toegeven en droeg bovendien een mes bij zich. De Secret Service hield in eerste instantie vol dat de man ongewapend was.

"Wat gebeurd is, is onacceptabel", aldus Pierson. De Republikein Jason Chaffetz is lid van een speciale toezichtscommissie. "Ik maak me grote zorgen, omdat de afgelopen jaren de veiligheid is verslechterd en niet verbeterd", aldus Chaffetz.