Assense kippendoder gaat direct naar kliniek

Een 25-jarige man uit Assen die circa tien kippen, eenden en konijnen heeft afgeslacht en mishandeld moet maximaal een jaar worden opgenomen in een kliniek in zijn woonplaats. De man kreeg dinsdag ook vier maanden cel, zoals het Openbaar Ministerie had geëist, maar omdat hij die straf al heeft uitgezeten in voorarrest, kan hij woensdag meteen door naar de kliniek.

De man erkende tijdens de zitting dat hij de dieren in kinderboerderijen en bij particulieren met schroevendraaiers pijnigde en doodde of platstampte. Eind april kwam de man bij de politie in beeld nadat hij na een bezoek aan zijn tandarts de kippen van de arts doodmaakte.

De Assenaar zei met het doden van kippen te zijn begonnen nadat zijn vriendin abortus had gepleegd. Uit wraak doodde hij haar kuikentje. "Sindsdien raakte ik van het padje af", zei hij. In die periode werd zijn alcohol- en drugsgebruik excessief.

De man zei telkens opnieuw dieren te hebben gekweld en gedood om er zeker van te zijn dat hij dit niet droomde. Niet alle incidenten erkende de Drent, zoals het afrukken van vleugels. "Ook mijn zieke geest kende grenzen", gaf de man aan. Hij zei dat hij niet het doel had om de dieren de doden, maar te 'kicken' op het pijnigen van deze dieren.

Volgens de officier van justitie hebben de dierenmishandelingen veel onrust en angst gezaaid in de samenleving. Ook kinderen werden ongewild getuige van verminkte en dode dieren.

Omdat de Assenaar woensdag in de kliniek kan worden opgenomen, deed de rechtbank dinsdag direct uitspraak. In totaal kreeg de man tien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar opgelegd. Hij kreeg van de rechtbank in Assen ook een alcohol- en drugsverbod.