15 jaar cel geŽist voor leider Sharia4Belgium

Fouad Belkacem, de leider van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, zou 15 jaar de cel in moeten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat geëist in het terrorismeproces voor de rechtbank in Antwerpen. Tegen Syriëganger Jejoen Bontinck is 4 jaar gevangenis en 6000 euro boete geëist voor zijn deelname aan terroristische activiteiten, meldden Vlaamse media.

In totaal staan 46 verdachten terecht voor onder meer deelname aan een terroristische beweging en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië. Het is het grootste terrorismeproces ooit gehouden in België. Veel van de verdachten zijn in Syrië. Van enkelen wordt zelfs vermoed dat ze zijn omgekomen tijdens gevechten.

Belkacem, die dinsdag niet aanwezig was in de rechtbank, is de grote schuldige, aldus het OM en daarom eiste het dan ook de maximumstraf. Hij en de andere leiders van de organisatie dragen een "verpletterende verantwoordelijkheid" aldus het OM. Naast een celstraf eiste het OM ook een boete van 30.000 euro voor Belkacem.

Het OM eiste ook voor andere 15 kopstukken van Sharia4Belgium celstraffen van 8 tot 15 jaar en boetes tot maximaal 30.000 euro. Tegen andere leden, lager in de hiërarchie, werden celstraffen tot 10 jaar gevorderd.

15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium
15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium (Foto: ANP)