Duitsland voldoet niet aan paraatheidseisen

Het Duitse leger voldoet niet aan de paraatheidseisen op de middellange termijn die de NAVO heeft opgesteld in het geval van een aanval. Dat heeft het Duitse minister van defensie maandag gezegd.

De onthulling volgt op dagen van nieuwsberichten over de problemen met het materieel waar het Duitse leger mee kampt. Zo strandden Duitse instructeurs op weg naar Irak in Bulgarije toen hun toestel problemen kreeg. Ook liep een wapenlevering aan Koerdische strijders vertraging op. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: een C-160 transportvliegtuig moest op Gran Canaria landen om gerepareerd te worden. Het toestel was op weg naar West-Afrika om hulpgoederen af te leveren.

Een bericht van Der Spiegel dat Duitsland niet binnen 180 dagen het vereiste aantal vliegtuigen paraat kan hebben in het geval van een aanval werd maandag bevestigd door het Duitse ministerie van defensie. Op korte termijn zijn er echter geen problemen, benadrukte het ministerie.

De woordvoerder van het ministerie Jens Flosdorff merkte op dat volgende week een rapport verschijnt over de problemen en dat er geen goed nieuws in staat. "We moeten voorbereid zijn op het feit dat we nog enige tijd met problemen zullen kampen en ik heb het niet over maanden, maar eerder over jaren."

Voormalig Duits stafchef Harald Kujat zei dat de problemen aantonen dat er meer geld naar defensie moet. Dit jaar bezuinigde Duitsland juist op defensie-uitgaven.