'Openstaande rekeningen nekken bouwsector'

Het herstel van de Nederlandse en Europese bouwsector loopt forse vertraging op doordat relatief veel rekeningen niet of te laat worden betaald. 4,5 procent van de facturen in Nederland wordt helemaal niet betaald, tegen een gemiddelde van 2,7 procent in het gehele Nederlandse bedrijfsleven. Dat meldt incassobureau Intrum Justitia maandag op basis van vergelijkend onderzoek over betalingsgedrag in meerdere sectoren.

Ook op Europees niveau heeft de bouw het meeste last van wanbetalers. Nauwelijks de helft van alle betalingen wordt in de Europese bouwsector op tijd voldaan. Problemen met betalingen zijn in heel Europa een belangrijke oorzaak van het gebrek aan banengroei in de bouw, stellen de onderzoekers. Vijftig procent van de ondervraagden is terughoudend met het aannemen van nieuw personeel omdat rekeningen te laat worden betaald. 39 procent van de bouwbedrijven in Europa heeft daardoor zelfs mensen moeten ontslaan.

Nutsbedrijven, productiebedrijven en transportondernemingen hebben in Europa het minste last van late of uitblijvende betalingen. De afschrijving voor nooit betaalde facturen ligt in deze sectoren tussen de 2,1 en 2,3 procent. In de bouwsector ligt het Europese gemiddelde op vier procent.