Pilotenstaking Air France voorbij

De piloten van Air France hebben hun staking zondag na veertien dagen beëindigd. Dat heeft de pilotenvakbond SNPL laten weten. Bij de staking werd de helft van de vluchten van Air France geannuleerd en raakten passagiers wereldwijd gestrand.

Een woordvoerder van SNPL zei dat hij verder geen details kon geven, maar was nog steeds van mening dat een dialoog tussen de piloten en Air France niet kan plaatsvinden voordat de luchtvaartmaatschappij beloften aan de vliegers doet. Een akkoord tussen beide partijen lijkt nog altijd ver weg. Air France heeft nog niet op de berichten gereageerd.

De staking ontstond toen Air France zei het gros van zijn operaties in Europa over te hevelen naar budgetmaatschappij Transavia. Piloten vrezen dat hun banen hierdoor worden verplaats naar lagelonenlanden. De luchtvaartmaatschappij bood woensdag aan dit deel van het plan te schrappen.

Moederbedrijf Air France-KLM meldde eerder dat de staking tot twintig miljoen euro per dag kost. Premier Manuel Valls heeft kritiek geuit op de stakers en zegt dat zij Frankrijk een 'slecht imago' geven.