Historisch wereldrecord marathon Kimetto in Berlijn

Dennis Kimetto heeft in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbroken. De Keniaan zegevierde in een historische tijd van 2:02.57 uur, waarmee hij de eerste mens is die de 42 kilometer en 195 meter in minder dan 2:03 uur te voet heeft afgelegd. Het is al het zevende wereldrecord in Berlijn, de stad die sinds de 2:04.55 van Paul Tergat in 2003 het record in handen heeft.

Het oude record was met 2:03.23 in handen van Wilson Kipsang. De Keniaan won vorig jaar met die tijd de marathon van Berlijn. De snelste marathon ooit gelopen was echter in handen van Geoffrey Mutai, wederom een Keniaan. Hij liep in 2011 in Boston naar 2:03.02 uur, maar door het parcours in Boston - waardoor de wind vol in de rug stond - was dat geen officieel record.

De eerste kilometers van de race in Berlijn gingen in een strak tempo, maar wel minder hard dan het wereldrecordschema. Het scheelde echter niet veel en de kopgroep lag nooit meer dan 20 seconden achter op het schema. Halverwege werd het verschil al wat kleiner, want na de halve marathon lagen ze nog maar dertien seconden achter de tussentijd van Kipsang.

In de tweede helft van de marathon begon een ongelooflijke versnelling. Kilometer na kilometer werden de seconden teruggepakt en na 25 kilometer liep de kopgroep zelfs al onder het schema van het wereldrecord. De voorsprong werd alsmaar groter en weer vijf kilometer later werd de tussentijd van Kipsang zelfs met 24 seconden verbroken.

Op dat moment, na dertig kilometer, viel Emmanuel Mutai aan en konden alleen Dennis Kimetto en Geoffrey Kamworor mee. In de volgende kilometers bleef de voorsprong maar groeien tot zelfs bijna vijftig seconden na 35 kilometer. Kimetto voerde het tempo nog eens op en dit keer kon Kamworor niet meer volgen.

Kimetto en Mutai hielden vervolgens gelijke tred met het recordschema van Kipsang, maar met vier kilometer te lopen voerde Kimetto nog eens een versnelling door. Mutai kon niet volgen en moest een klein gat toestaan, terwijl zijn landgenoot in strak tempo door bleef lopen. 

Mutai kwam nooit meer dichter in de buurt van Kimetto, die gestaag doorliep. Hij leverde nog wel wat seconden in, maar onder luid gejuich kwam hij als nieuwe wereldrecordhouder over de finish. Mutai werd tweede in 2:03.13, waarmee ook hij ruimschoots onder het oude wereldrecord bleef. 

Kimetto zegevierde vorig jaar nog in de marathon van Chicago in 2:03.45, een van de snelste tijden ooit (Foto: Getty)