[PL] Arsenal en Spurs in evenwicht in derby

De eerste North London Derby van dit seizoen is in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Arsenal en Tottenham Hotspur stelden teleur in de eerste helft en maakten veel goed in de tweede. Teleurstellend, terughoudend, timide. Enkele woorden die perfect passen bij de eerste helft van de eerste North Londen Derby van dit seizoen.

In de afgelopen drie onderlinge ontmoetingen was Arsenal telkens veel sterker van Tottenham, maar in het eerste bedrijf was het vooral arme troef van beide kanten. Beide ploegen kregen wel wat kansjes, maar echt gevaarlijk konden Arsenal en de Spurs niet worden.

Beide ploegen kregen weliswaar wat kansen, maar met scherp werd er telkens maar niet geschoten. Danny Welbeck mocht het een paar keer proberen namens Arsenal, terwijl Emanuel Adebayor drie keer te traag reageerde namens de bezoekers. De aanvaller kreeg in potentie prima kansen, maar die verkwanselde hij zelf door niet alert te reageren.

Pas in de tweede helft kwam het echt los. De bezoekers leken vanaf de eerste minuut na de theepauze veel meer druk te zetten, maar dat duurde slechts twee minuten. Daarna begon Arsenal aan een offensief. De mannen van Wenger gingen nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Via de aanvallend ingestelde Kieran Gibbs werden de Gunners erg gevaarlijk, maar een eindstation werd en telkens niet gevonden.

Mesut Özil stond vier minuten na rust raar te kijken toen zijn inzet ternauwernood werd gered door Hugo Lloris. Na een prima aanval stond de creatieve Duitse middenvelder vrij voor de goalie, maar omdat hij uitgleed werd hij niet echt gevaarlijk. Lloris ontpopte zich in die fase steeds meer tot solide sluitpost. Ondertussen keek Michel Vorm toe. De Nederlandse doelman kwam deze zomer over van Swansea City, maar moet het vooralsnog doen met een plaats op de reservebank.

Wel zag Vorm zijn ploeg na tien minuten in de tweede helft op voorsprong komen. Tegen de verhoudingen in, want Arsenal was veel sterker. Christian Eriksen onderschepte een matige bal door het centrum van Arsenal en speelde Erik Lamela aan. Die vond op zijn beurt Nacer Chadli. De Belg, die zijn draai helemaal heeft gevonden bij Tottenham, dacht niet na en schoot de 0-1 binnen.

Amper een minuut later leek Arsenal dan eindelijk z'n gram te halen. Per Mertesacker torende boven de Tottenham-defensie uit en kopte hard op doel. Hugo Lloris toonde eens te meer zijn waarde en keerde de bal net voor de doellijn. Daarna vervolgde Arsenal het offensief dat het kort na rust begon. De fase waarin Tottenham op voorsprong kwam, werd al snel vergeten na een regen aan kansen. De druk was zo immens groot, dat de gelijkmaker gewoonweg niet uit kon blijven. Invaller Alexis Sanchez behield het overzicht en speelde Santi Cazorla aan.

De aanvallende middenvelder schoot op doel, zag Danny Welbeck over de bal heen maaide en zag dat de bal uiteindelijk voor de voeten van Oxlade-Chamberlain kwam. The Ox dacht niet na en ramde de bal in het dak van het doel: 1-1. En dat was meer dan verdiend. Daarna ging het offensief door. Tottenham stond met de rug tegen de muur, maar doordat Arsenal niet écht door kon drukken bleef het 1-1 in het Emirates Stadium. De thuisploeg had meer verdiend, maar bleef steken op een gelijkspel.