SBS lanceert volgend jaar nieuwe zender

SBS6, Net5 en Veronica krijgen er met ingang van volgend jaar een broertje bij. SBS lanceert in januari zijn vierde zender, SBS9. "Dat wordt vooral een film- en serieszender", licht SBS-baas Remko van Westerloo toe aan Novum Nieuws.

SBS9 wordt vergelijkbaar met RTL 8. "Het wordt een additionele zender waar je aan de ene kant een hele hoop series kan zien die je normaal gesproken niet ziet op de Nederlandse televisie. Aan de andere kant zie je allerlei films die niet passen op de andere zenders", schetst Van Westerloo. "De gedachte is om iedere dag om 20.30 uur een film te hebben."

De nieuwe zender gaat zich richten op een 'licht vrouwelijke' doelgroep. "Maar eigenlijk is het voor iedereen die van films en series houdt." Van Westerloo verwacht niet dat SBS9 in het vaarwater van Net5 belandt. "Het wordt heel bewust een aanvullende zender. Geen grote zender, net zoals RTL 8 geen grote zender is. We denken dat het goed naast elkaar kan bestaan."

"SBS9 is eigenlijk een alternatief", stelt Harold Oomes, Van Westerloos rechterhand. "Er is altijd wel een dag dat je denkt: wat RTL 4, Nederland 1 en SBS6 hebben, daar heb ik even geen zin in. Dan biedt deze zender zeven dagen per week om 20.30 uur een hele goede, leuke film."

SBS9 gaat 24 uur per dag, zeven dagen per week uitzenden. Vooralsnog heeft SBS geen plannen programma's specifiek voor de nieuwe zender te maken. "Dat is nu nog niet het idee", zegt Van Westerloo. "We kunnen SBS9 natuurlijk wel gebruiken om iets te herhalen van onze andere zenders." Op de bestaande SBS-zenders zal geregeld worden verwezen naar SBS9.

Met de nieuwe zender hoopt SBS het publiek binnenshuis te houden. "De kijker is een veelvraat geworden en heeft veel mogelijkheden om elders te kijken. Dan is onze filosofie: geef hem de mogelijkheid dat als hij elders wil, om dan in ieder geval binnen de club te blijven."