'Export biologische producten stijgt negen procent'

Bedrijven hebben in 2013 negen procent meer biologische producten uitgevoerd. De export steeg van 783 naar 852 miljoen euro. Dat meldde ketenorganisatie Bionext op basis van onderzoek. Producten gaan vooral naar de omringende landen Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Scandinavië. Nederlandse consumenten gaven ruim een miljard uit aan biologische producten.

Het onderzoek is gedaan bij vijftig Nederlandse exportbedrijven in de biologische sector. De bedrijven zijn optimistisch over de groei van dit jaar. Ze verwachten een groeipercentage van tussen de negen en tien procent.

Ondanks dit optimisme vrezen bedrijven voor het effect van de Russische importbeperkingen. Ze kunnen leiden tot lagere prijzen van conventionele groenten, waardoor het prijsverschil met biologische groenten groter wordt en minder mensen biologisch kopen.

De vraag naar biologische producten groeit wereldwijd sterk. In 2011 was de omzet van de biologische sector bijna verviervoudigd ten opzichte van elf jaar eerder. Ongeveer 85 procent van de biologische producten worden gekocht in de Europese Unie of de Verenigde Staten.