Celstraf voor schietende militair op Curaçao

Een militair van de Curaçaose militie die in juli een collega neerschoot is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Dat heeft de rechtbank in Willemstad vrijdag bepaald. De straf is gelijk aan de is van justitie.

Milicien Shurendy M. loste op 9 juli per ongeluk een schot waarbij Ishtar Nicasia in zijn bovenrug werd geraakt. Hij overleed op 30 juli aan hersenletsel ten gevolge van dat schot.

Op de bewuste dag keek de dienstdoende groep militairen naar de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië op televisie. Tegen de voorschriften in werd er alcohol gedronken en op een Playstation gespeeld. De verdachte trok tijdens de wedstrijd een aantal maal zijn vuurwapen om deze te laden en weer te ontladen. Ook dit ging tegen alle militaire voorschriften in.

Tijdens de zitting sprak de rechter zijn zorgen uit over het gebrek aan toezicht op de kazerne van Suffisant in Willemstad. Volgens de rechter ging het niet alleen die avond mis. Zo zijn er foto's opgedoken van militairen die stoer poseerden met hun dienstwapens. Ook bestaan er filmpjes van militairen die schijnbaar voor de lol een pistool tegen hun hoofd hielden en de trekker overhaalden.