Ajax betaalt weer geen dividend uit ondanks winst

Ajax heeft vorig voetbalseizoen 16,6 miljoen euro winst geboekt, maar kiest er opnieuw voor om geen dividend uit te keren. In plaats daarvan zet de Amsterdamse club het geld weg als eigen vermogen, om de balans verder aan te sterken. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van Ajax.

Al meer dan tien jaar weigert de regerend landskampioen aandeelhouders te laten meedelen in de winst. De laatste keer dat Ajax dividend uitkeerde was na afloop van het boekjaar dat in juni 2004 eindigde. Aandeelhouders konden toen rekenen op een bonus van 0,14 euro per aandeel. Dat was de tweede keer sinds de beursgang in 1998.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hekelt het zuinige beleid van Ajax al langere tijd. Eind vorig jaar riep de beleggersvereniging de voetbalclub nog op om dividend uit te keren. "Ajax lijkt op een beursgenoteerde spaarpot", aldus de VEB. "Vlees op de botten is noodzakelijk, maar te veel geld is ook niet goed."

Ajax kiest er echter voor de kleine zeventien miljoen euro op te potten. De club heeft nu een eigen vermogen van 88,1 miljoen euro, ongeveer twee derde van de totale balans. Voor het lopende seizoen rekent Ajax opnieuw op een positief resultaat, mede als gevolg van de inkomsten uit de verkoop van spelers zoals Daley Blind en Siem de Jong.