Geen verdwijnspray voor Duitse arbiters

Verdwijnspray is in de afgelopen maanden het middel gebleken om bij vrije trappen de muur snel op de goede afstand te zetten. Het werd op het wereldkampioenschap geïntroduceerd en daarna toegepast in allerlei competities, maar Duitsland doet de spuitbus nu al weer in de ban, zo meldt Bild.

De reden hiervoor is dat het dertien euro kostende Argentijnse busje volgens keuringsinstituut TÜV een te hoge concentratie broeikasgassen en enkele chemische stoffen bevat die de gezondheid zouden kunnen schaden. Daarnaast voldoet de inhoud van de busjes niet aan de Europese regelgeving en staat niet op het etiket vermeld dat de spray lichtontvlambaar is.

In de Bundesliga zou vanaf half oktober met de verdwijnspray gewerkt gaan worden. De Duitse voetbalbond DFB moet, op straffe van een boete, de invoering nu uitstellen tot er een oplossing voor de problemen is gevonden. In de Eredivisie, de Champions League en enkele buitenlandse competities zal de spuitbus vooralsnog gewoon gehanteerd blijven worden.

Verdwijnspray is schadelijk voor de gezondheid (Pro Shots/Action Images)