KPN heeft vrouwenquotum al jaren teruggedraaid

KPN is al twee jaar gestopt met het voortrekken van vrouwen voor belangrijke functies. Omdat sommige posities uitsluitend waren bedoeld voor vrouwen, maakten hoog opgeleide allochtone mannen minder kans op een hoge functie. Ook verschilden de vrouwen maar weinig van mannelijke collega's. Dat schrijft het magazine Intermediair donderdag.

De focus op vrouwen heeft volgens telecombedrijf KPN geleid tot een veronachtzaming van de hoogopgeleide multiculturele man. "Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving is dit een onwenselijk bijeffect. Vanuit verschillende groepen hebben wij te horen gekregen dat ze dit een zeer kwalijke zaak vinden", aldus Jasper Rynders, program directeur 'Social Return, Inclusion en Diversity' van KPN.

Volgens KPN heeft het vrouwenbeleid slechts voor een deel de beoogde verandering gebracht. "Uiteindelijk zie je vooral blanke, hoger opgeleide vrouwen, tussen de veertig en vijftig jaar oud met dezelfde sociale achtergrond binnenkomen. Een aantal leek in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten inclusief hun tekortkomingen", zegt Rynders.

KPN voerde vijf jaar geleden een vrouwenquotum in, omdat het na herhaaldelijke pogingen niet lukte iets aan het geringe aantal vrouwen in topfuncties te doen. Het plan was in die tijd revolutionair. Dat voornemen werd een aantal jaar later al losgelaten.

Toch is KPN nog steeds een goede plek voor vrouwen om carrière te maken. Het telecombedrijf telt 28 procent vrouwen in de raad van commissarissen. Dat is bijna het landelijke streefcijfer van dertig procent. In de raad van bestuur zit geen enkele vrouw. Uit onderzoek van Intermediair blijkt dat ABN Amro de beste plek is voor een vrouw om carrière te maken.

Begin september bleek uit cijfers dat vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd niet vaak aan de top verschijnen.