Landingsvaartuig marine vastgelopen op Afsluitdijk

Een landingsvaartuig van de marine is dinsdagavond vastgelopen op de Afsluitdijk en kan niet zelfstandig loskomen. De komende uren wordt het vaartuig opgetakeld met een kraan op een ponton achter een sleepboot van de marine, zegt een woordvoerder.

Aan boord waren mariniers die leren navigeren en hun instructeurs. Tijdens de oefening is iets verkeerd gegaan, constateert de woordvoerder. Het landingsvaartuig liep vast op de noordelijke strekdam van de Afsluitdijk. Het is nog niet duidelijk of sprake is geweest van een menselijke fout of een technisch mankement.

Toen het waterpeil zakte kwam het hele schip droog te liggen. In overleg met de kustwacht is eerst gewacht tot woensdagochtend, toen het hoogwater was. Omdat het toen ook niet lukte de boot los te krijgen wordt nu een kraan ingezet. "Voordat we straks terugvaren, bekijken we natuurlijk of het vaartuig niet beschadigd is geraakt. Vooralsnog lijkt de schade mee te vallen." Bij het ongeluk vielen geen gewonden.

Landingsvaartuigen worden normaal ingezet om troepen of materieel aan land te brengen. Op de scheiding van water en land wordt een klep neergelaten, waarover de troepen aan land kunnen komen. "Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het vaartuig vast komt te zitten", zegt de woordvoerder. De marine onderzoekt wat er precies verkeerd is gegaan.