Corruptieonderzoek naar Sarkozy uitgesteld

Een juridisch onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik door de Franse ex-president Nicolas Sarkozy is uitgesteld. Dat heeft een Frans hof van beroep bepaald, meldt AFP woensdag. Vorige week maakte Sarkozy bekend terug te keren in de politiek.

Het onderzoek was in juli ingesteld. Sarkozy noemde de juridische stappen toentertijd 'politiek gemotiveerd'. Het onderzoek wordt nu tijdelijk opgeschort zodat het hof zich kan buigen over een verzoek van Sarkozy om de aanklachten tegen hem op te heffen. Dat kan enkele maanden in beslag nemen.

Sarkozy wil een gooi doen naar het presidentschap bij de verkiezingen in 2017. Het voormalig staatshoofd verloor bij de stembusgang in 2012 van de socialistische François Hollande. Voor de volgende verkiezingen hoopt Sarkozy het leiderschap te verwerven van zijn UMP-partij, die momenteel geplaagd wordt door interne conflicten.

Er lopen meerdere juridische onderzoeken naar de oud-president. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, het aannemen van geld van wijlen de voormalige Libische dictator Moammar Gadhafi en het aanbieden van lucratieve baantjes in ruil voor vertrouwelijke informatie.

Veel beschuldigingen zijn gebaseerd op informatie uit afgetapte telefoongesprekken. Sarkozy noemt het afluisteren illegaal en zegt dat bewijsmateriaal tegen hem op onrechtmatige wijze verkregen is.