Economie groeit harder dan gedacht

De Nederlandse economie is vorig kwartaal iets sterker gegroeid dan gedacht. Het bruto binnenlands product steeg tussen april en juni met 0,7 procent, zo blijkt woensdag uit herziene cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder werd nog uitgegaan van een groei van een half procent.

De hogere groei is volgens het statistiekbureau te danken aan de consumptie van huishoudens en de investeringen van bedrijven, die in tweede instantie hoger uitvielen. Het algehele beeld van de economie is daarentegen niet gewijzigd, zo stellen de statistici. De groei is nog altijd voor het grootste deel te danken aan de export.

Bij het herzien van de cijfers blijkt ook dat de economische krimp in het eerste kwartaal minder sterk is dan het CBS tot dusver dacht. Waar eerder nog werd gedacht dat het bbp in de eerste maanden van dit jaar met 0,4 procent kromp, is dat nu bijgesteld naar een daling van 0,3 procent.

Ook de banencijfers van het CBS blijken positiever dan voorzien. Het totale aantal banen in Nederland blijkt vorig kwartaal slechts met duizend te zijn afgenomen. Bij de eerste raming in augustus werd nog uitgegaan van een krimp van achtduizend banen.