Onderzoeksrechter van zaak jihadronselaar gehaald

Een rechter-commissaris is maandag door de wrakingskamer in Den Haag van de zaak tegen een jihadronselaar gehaald. De vrouw mag geen handelingen meer verrichten in het vooronderzoek naar Abou Moussa.

Het wrakingsverzoek was ingediend door de advocaat van de vermeende jihadronselaar, André Seebregts. Hij was van mening dat de onderzoeksrechter aan het begin van het proces in haar bewoordingen niet 'objectief' is geweest.

De wrakingskamer heeft de raadsman in het gelijk gesteld. "De woorden van de rechter-commissaris zijn te beslist geweest." Dat de vrouw haar motivatie later heeft genuanceerd en heeft uitgelegd, doet daar volgens de kamer 'niets aan af'.

De beslissing van de wrakingskamer heeft volgens een woordvoerder van de rechtbank geen invloed op de vrijlating van Moussa. "Op 8 september is besloten dat hij nog eens negentig dagen blijft vastzitten. Die beslissing houdt stand. De betrokken rechter-commissaris wordt vervangen en zal niet meer deelnemen aan het vooronderzoek in deze zaak."