Studenten Hong Kong staken voor democratie

Duizenden studenten in Hong Kong boycotten maandag hun colleges uit protest tegen de onwil van de Chinese regering om democratische hervormingen door te voeren in de Zuid-Chinese stad. De afgelopen maanden hebben meerdere groeperingen gedemonstreerd voor meer democratie en zelfbestuur in Hong Kong. De studentenstaking duurt een week.

De spijbelactie valt samen met een bezoek van tientallen zakentycoons uit Hong Kong aan Beijing. De ondernemers bespreken daar beoogde hervormingen met hoogwaardigheidsbekleders binnen de Communistische Partij. Verwacht wordt dat de partij de miljardairselite om haar vinger zal proberen te winden.

De studenten begonnen hun actie maandag op de campus van de Universiteit van Hong Kong. Daar verlieten ze demonstratief de collegezalen. De betogers komen een week lang dagelijks bijeen in een park dat grenst aan het hoofdkwartier van de regering.

Demonstranten eisen dat de bevolking van Hong Kong zelf leiders mag voordragen voor het bestuur van de stad. In 2017 vinden de eerste verkiezingen plaats voor een nieuwe leider, maar de Communistische Partij heeft bepaald dat alleen kandidaten die zijn goedgekeurd door Beijing mogen meedoen. De komende maanden zijn meer protesten aangekondigd.