Anti-islamitische reclame op OV New York

In de loop van volgende week verschijnt op honderden stadsbussen in New York anti-islamitische reclame. Ook bij twee metrohaltes zal de reclame te zien zijn. Te zien zijn beelden van de Amerikaanse journalist James Foley, kort voor hij werd onthoofd door de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS).

De reclame wordt betaald door de American Freedom Defense Initiative, een organisatie van de anti-islamitische blogster Pamela Geller. Volgens haar vertelt de reclamecampagne de waarheid over de islam en de jihad. Die boodschap zou door de Amerikaanse regering en de mainstream media worden genegeerd.

Op alle reclameuitingen is een voorbehoud afgedrukt waarin staat dat de Metropolitan Transportation Authority (MTA) de boodschap niet onderschrijft. De MTA is verplicht om campagnes toe te staan waarin een mening wordt weergegeven, maar dan moet er wel een voorbehoud op de uiting staan.

Het is niet de eerste keer dat de American Freedom Defense Initiative een omstreden reclamecampagne opzet. Eerder al verschenen in het New Yorkse openbaar vervoer posters waarin vijanden van Israël 'wilden' werden genoemd.