'Sterfte bootvluchtelingen mogelijk massamoord'

De dood van zo'n vijfhonderd vluchtelingen die vanuit Egypte de Middellandse Zee probeerden over te steken is mogelijk een massamoord geweest. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Zeid Raad al-Hussein Zeid vrijdag gezegd. De Syrische, Sudanese en Egyptische migranten verdronken voor de kust van Malta toen hun boot opzettelijk werd geramd.

"Het roekeloos met opzet rammen van een boot met daarop honderden weerloze mensen is een misdaad die niet onbestraft mag blijven", zei Zeid. Vermoed wordt dat mensensmokkelaars achter het rammen zitten. Zij vroegen migranten tot drieduizend euro om aan boord van het overvolle, gammele bootje te mogen. Vervolgens dwongen de smokkelaars vluchtelingen om midden op zee meerdere malen over te stappen op andere schepen.

"Ieder land zou alle middelen inschakelen voor een onderzoek als de slachtoffers eigen burgers waren die door criminele bendes op zijn grondgebied waren vermoord", aldus Zeid. "De reactie moet niet minder fel zijn omdat het hier om buitenlanders gaat die op zee zijn vermoord." De mensenrechtenchef roept Griekenland, Malta en Italië op om informatie over de identiteit van de mensensmokkelaars te delen met de Egyptische autoriteiten, die het incident grondig moeten onderzoeken.