AFA en NVU betogingen Schilderswijk verboden om risico rellen

De Anti-Fascistische Aktie (AFA) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU) mogen zaterdag niet in de Haagse Schilderswijk demonstreren omdat het houden van een optocht tot wanordelijkheden zou kunnen leiden. Dat zegt de rechter vrijdag in een toelichting op het besluit om de twee geplande demonstraties in de wijk te verbieden.

De rechter oordeelde woensdag dat de AFA naar het Plein 1813 moest uitwijken en de NVU op de Koekamp moest demonstreren, zoals burgemeester Jozias van Aartsen vorige week had verordend. De motivering voor die uitspraak volgde vrijdag.

Volgens de rechtbank heeft burgemeester Van Aartsen aannemelijk gemaakt dat de genomen maatregelen nodig waren om de veiligheid te garanderen. Van Aartsen meldde vorige week dat de geplande demonstraties mochten doorgaan, maar alleen op één bepaalde locatie.

Het risico is reëel dat als een van de organisaties in de Schilderswijk zou demonstreren, andere groepen niet op de aan hen toegewezen locaties zouden blijven, aldus de rechtbank. Daarom is de keuze van Van Aartsen om elke demonstratie dezelfde beperkingen op te leggen 'begrijpelijk'.

In totaal worden zaterdag vier demonstraties gehouden. Ook Pro Patria en Geenstijl organiseren een protest.

Eerdere betogingen in de Schilderswijk liepen uit op rellen. Op tien augustus werden agenten en journalisten belaagd toen tegendemonstranten bij een protest van Pro Patria met stenen gingen gooien.