Vijf aanhoudingen in grote drugssmokkelzaak

De politie heeft deze week vijf mannen aangehouden die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor vijf drugstransporten vanuit Nederland naar Scandinavië en Engeland. Het ging naast heroïne en cocaïne, speed, hasj, weed en xtc-pillen, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De arrestanten zijn mannen van tussen de 32 en 61 jaar uit Nieuwegein, Appingedam, Hagestein, Hilversum en Deventer. De Nederlandse politie heeft in het onderzoek nauw samengewerkt met Noorwegen, Zweden, Denemarken en Engeland.

De vrachtwagen van een van de verdachten reed in november van Denemarken naar Noorwegen. Daar trof de Noorse politie in de trailer 146,5 kilo hasj en 9,5 kilo amfetamine aan. Op 20 juni onderschepte de Engelse politie een drugstransport. In een vorkheftruck in een vrachtwagen lagen 350 duizend xtc-pillen, zestien kilo heroïne en zes kilo cocaïne.

De andere drie onderschepte transporten dateren uit februari, maart en april van dit jaar en hadden als bestemming Denemarken, Zweden en Engeland. In vrachtwagens werd 69 kilo hasj, 71 kilo cannabis en bijna elf kilo heroïne aangetroffen. De verdachten werden maandag en dinsdag opgepakt. De politie heeft hun woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op een Porsche Cayenne, ongeveer zevenduizend euro en een plak hasj. De rechter-commissaris in Zwolle heeft donderdag het voorarrest van drie van de vier voorgeleide verdachten met twee weken verlengd. De twee anderen mogen het onderzoek in vrijheid afwachten.