Fouten rondom fatale brandweerduik

Tijdens het duikongeval in het Noord-Hollandse Koedijk waarbij begin augustus een brandweerduiker om het leven kwam zijn menselijke en organisatorische fouten gemaakt. Zo was het duikteam zich onvoldoende bewust van de risico's. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW, waarvan voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Piet Bruinooge donderdag de resultaten heeft gepresenteerd.

De Inspectie constateert dat de betrokken duikers onvoldoende voorlichting en instructie van hun werkgever hebben gekregen. Ook wordt de inzet van duikers niet standaard geëvalueerd en geregistreerd.

De Veiligheidsregio heeft van de Inspectie SZW een boete opgelegd gekregen. Ook moet binnen drie maanden het huidige duikbeleid zo zijn aangescherpt dat voor iedereen duidelijk is welke duiktaken mogen worden uitgevoerd en hoe dit moet gebeuren.

De Inspectie komt eind dit jaar met een definitief rapport. Ook de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoekt het ongeval. Ook dit onderzoek moet eind dit jaar zijn afgerond.

Bij het incident kwam een 50-jarige duiker van het brandweerkorps in Heerhugowaard om het leven toen hij probeerde een inzittende te redden uit een auto die te water was geraakt. Hij overleed ter plekke. Vanwege de kwestie zijn de duikteams in de regio, uit Heerhugowaard en Hoorn, buiten dienst gesteld. Duikteams van de marine en van omliggende regio's nemen momenteel waar.