Consumentenvertrouwen gedaald in september

Consumenten hebben deze maand iets minder vertrouwen in de economie dan in augustus. De daling hangt mogelijk samen met politieke spanningen in de wereld. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag gemeld.

De graadmeter van het statistiekbureau daalde met een punt naar een stand van -7. De daling was in de afgelopen twee maanden 'aanzienlijk'. Hoewel het vertrouwen in de economie afnam, was dat niet het geval voor de koopbereidheid.

Op de lange termijn bezien ligt het consumentenvertrouwen net boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, dat op -8 staat. De hoogste stand ooit is een plus van 27, in april 2000. In februari vorig jaar werd de laagste stand van -44 gemeten.

De deelindicator die het vertrouwen in de economische situatie in de afgelopen zes maanden meet, daalde met vijf punten naar -2. Een stand onder nul betekent dat er meer pessimisten dan optimisten zijn. Consumenten zijn een fractie negatiever over de eigen financiële situatie voor de komende twaalf maanden. Over de eigen portemonnee sinds september vorig jaar zijn consumenten juist minder negatief dan een maand geleden.

38 procent van de consumenten vreest dat de werkloosheid de komende twaalf maanden toeneemt. 31 procent verwacht een daling. Het CBS maakte eveneens op donderdag bekend dat de werkloosheid in augustus is gedaald van 8,2 naar 8 procent van de beroepsbevolking.