Woord is aan Rutte bij algemene beschouwingen

Premier Mark Rutte komt donderdagochtend om 10.30 uur voor het eerst aan het woord in de algemene politieke beschouwingen, het grote jaarlijkse debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Woensdag was de hele dag alleen de Kamer aan het woord geweest en moest Rutte, met om zich heen alle ministers en staatssecretarissen, luisteren.

Het debat woensdag duurde langer dan de afgelopen jaren, terwijl er goed beschouwd minder omstreden plannen liggen dan vorig jaar. Toen wilde het kabinet 6 miljard euro extra bezuinigen, nu is er 1 miljard euro voor lastenverlichting. De begroting had vorig jaar bij de algemene beschouwingen ook alleen nog maar de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA. Pas in oktober werd een akkoord gesloten met wat sindsdien de bevriende oppositie is gaan heten: D66, ChristenUnie en SGP.

Nu hebben die vijf partijen al in het voorjaar en in de zomer onderhandeld, zodat er een ruime meerderheid is voor de begroting, die ook genoeg is om de plannen door de Senaat te kunnen krijgen.

Het belangrijkste thema donderdag zal waarschijnlijk de eerste aftrap zijn die het kabinet heeft gegeven voor een belastingherziening op de langere termijn. Daarover was de oppositie woensdag kritisch.

Woord is aan Rutte bij algemene beschouwingen
Woord is aan Rutte bij algemene beschouwingen (Foto: ANP)