Pechtold wil af van Russisch gas

Nederland moet binnen tien jaar volledig onafhankelijk zijn van gas uit Rusland. Daartoe moet onder meer de belasting op zelf opgewekte energie worden afgeschaft. Dat heeft D66-voorman Alexander Pechtold gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

De ramp met vlucht MH17 en de crisis in Oekraïne tonen volgens Pechtold aan dat Rusland een onbetrouwbare partner is, zo toont het afknijpen van de gasleveringen aan Polen bijvoorbeeld aan. "Ik vraag Rutte: lopen we voorop in het onafhankelijk worden van Rusland of hobbelen we achteraan?"

Pechtold wees op het belang van duurzame energie, waar het kabinet volgens hem te weinig aan doet. Hij wil onder meer dat de belasting op zelf opgewekte energie wordt afgeschaft. "Mensen die investeren in schone energie, horen alle ruimte te krijgen."

Pechtold zei verder dat een deel van het extra geld voor ontwikkelingssamenwerking moet worden besteed aan het bestrijden van kinderarbeid in de kledingindustrie. "We accepteren terecht niet dat er gerotzooid wordt met ons voedsel, maar draaien ons hoofd weg voor het kinderleed achter onze kleding."