Gullit: "Ik had Marco topclub gewenst"

Ruud Gullit betreurt de beslissing van oud-teamgenoot Marco van Basten om te stoppen als hoofdtrainer van AZ Alkmaar. Gullit vindt het besluit van de oud-topspits wel moedig. Van Basten maakte dinsdag op een persconferentie bekend terug te treden als trainer van AZ.

De oud-topvoetballer van Ajax, AC Milan en Oranje kampte met gezondheidsklachten en besloot in overleg met AZ een stap terug te doen. In Alkmaar wordt Van Basten assistent van zijn voormalig rechterhand Alex Pastoor.

Voormalig teamgenoot Gullit (52) had Van Basten een mooie trainersloopbaan gegund. "Ik vind het moedig dat hij een paar weken geleden deze stap heeft gezet. En van AZ vind ik het grote klasse dat ze hem bij zich houden. Heel mooi", zei de oud-speler van onder meer PSV en Milan tegen Algemeen Dagblad.

Gullit heeft een idee waarom Van Basten stopt. "Verwachtingen van buitenstaanders, eisen die je aan jezelf stelt en het onvermogen van voetballers wanneer je niet in de absolute top werkt. Ik had Van Basten een absolute topclub gewenst. Eentje waar ze begrijpen wat hij bedoelt en voelt. Jammer dat dat niet gelukt is."

Gullit was in verleden trainer van Chelsea, Newcastle United, Feyenoord, Los Angeles Galaxy en Terek Grozny. De Europees kampioen van 1988 zit sinds 2011 zonder club. Van Basten was in het verleden bondscoach van het Nederlands elftal en trainer van Ajax en sc Heerenveen. Sinds deze zomer werkte hij bij AZ.