Schotland stevent af op fotofinish

Met nog een dag te gaan voordat Schotland zich uitspreekt over onafhankelijkheid zijn de prognoses spannender dan ooit. De tegenstanders van onafhankelijkheid hebben nog enkele procentpunten voorsprong, maar in drie recente peilingen lijkt het jakamp te zijn begonnen aan een eindsprint, schrijft The Herald of Scotland. Twijfelaars, die niet in alle peilingen worden meegeteld, kunnen het verschil gaan maken.

Blair Jenkins, de leider van Ja Schotland, noemt de nieuwe peilingen 'enorm bemoedigend'. "Dit toont aan dat het jakamp het momentum achter zich heeft in de aanloop naar de dag van het referendum", zei hij.

De politieke leiders uit Londen hebben zich de afgelopen dagen uitgesproken tegen de afscheiding van Schotland. Premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg en Labourleider Ed Miliband hebben Schotland meer autonomie beloofd als het land deel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Maar volgens de Schotse premier Alex Salmond komt die handreiking te laat. "Het is een wanhopig aanbod van niks, dat om vijf voor twaalf wordt gedaan."

De gemoederen tussen de voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid loopt steeds hoger op. Tijdens een bezoek van Miliband dinsdag kwam het zelfs tot opstootjes tussen de twee kampen. Voorstanders maakten Miliband uit voor leugenaar, waarop tegenstanders zich ook lieten horen. Het kwam tot wat duw- en trekwerk en Miliband zegde zijn interviews af en verliet het winkelcentrum waar hij was via een achterdeur.