Komend jaar duidelijkheid over elektronisch stemmen

Het kabinet maakt volgend jaar bekend of elektronisch stemmen opnieuw wordt ingevoerd. Dat staat in de ontwerpbegroting die minister Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag heeft gepresenteerd. Het kabinet buigt zich nog over het advies waarin wordt gepleit voor een stemprinter waarmee kiezers een stembiljet kunnen uitprinten.

Een commissie onder leiding van voormalig VVD-Kamerlid Willibrord van Beek adviseerde eind 2013 elektronisch stemmen weer in te voeren. Grote voordeel van de stemprinter is dat de biljetten binnen een uur elektronisch kunnen worden geteld. De bewindsman kondigt verder aan de Kieswet aan te passen om ervoor te zorgen dat Nederlanders die in het buitenland wonen zich niet meer voor elke verkiezing hoeven te registreren.

Uit de ontwerpbegroting blijkt verder dat Plasterk de websites van de overheid beter toegankelijk en veiliger wil maken. De overheid moet digitaal net zo toegankelijk worden als in de fysieke wereld. "In 2015 wordt de toegang tot digitale diensten via mijnoverheid.nl en de berichtenbox voor elektronische post van de overheid verbeterd."

De digitale infrastructuur moet volgens Plasterk net zo structureel worden opgezet als de manier waarop in Nederland wordt omgegaan met de wegen, het spoor en de rivieren. Ook gaat de overheid informatie 'actiever openbaar maken'. "Het aantal opendatasets van ministeries gaat omhoog. Ook stimuleert het kabinet dat onderzoeksrapporten, subsidies en inkoopinformatie openbaar worden."