Duitsland onderzoekt inzet drones Oekraïne

Het Duitse leger onderzoekt of er drones kunnen worden ingezet om het luchtruim boven de grens tussen Rusland en Oekraïne te bewaken. Dat heeft het Duitse ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt, meldt Der Spiegel. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil dat de drones worden ingezet en dat begin oktober de eerste vluchten worden gemaakt.

De verkenningsmissie van het Duitse leger, bij de stad Loehansk in Oost-Oekraïne, neemt drie tot vijf dagen in beslag. In die periode wordt bekeken of de Luna-drone kan worden ingezet.

De Luna wordt vanaf de grond gelanceerd met een katapult-systeem en kan vervolgens met een kleine motor zes tot acht uur in de lucht blijven. Het toestel heeft een bereik van zo'n veertig kilometer en wordt vanaf de grond bediend. De Bundeswehr heeft veel ervaring met deze drones opgedaan in Afghanistan.

De Bundeswehr wil pas overgaan tot het inzetten van de drone als alle partijen in Oost-Oekraïne zich houden aan de wapenstilstand die begin september overeen werd gekomen.