Den Haag klaar voor tweehonderdste Prinsjesdag

Het centrum van Den Haag wacht dinsdag een grote toestroom van bezoekers voor Prinsjesdag. Het jaarlijkse evenement wordt dit jaar uitgebreider gevierd dan anders, omdat het de tweehonderdste editie is: in 1814 sprak koning Willem I voor het eerst de troonrede uit aan het begin van het parlementaire seizoen.

"Edel moogende heeren", begon 'soeverein vorst' Willem Frederik - koning werd hij pas een jaar later - op 2 mei 1814 zijn rede. Vrouwen namen toen nog geen deel aan het ceremonieel. De rede ging over de toestand van het land en werd uitgesproken voor de 55 leden van het toenmalige parlement. Dat gebeurde in de Trêveszaal aan het Binnenhof, waar tegenwoordig de ministerraad vergadert.

Het ceremonieel is sindsdien in grote lijnen hetzelfde gebleven: de koning komt in een ceremoniële, feestelijke stoet naar het Binnenhof, leest daar een rede voor en keert daarna terug naar zijn paleis. Veranderingen zijn er door de jaren heen wel geweest. Zo wordt de troonrede sinds 1904 uitgesproken in de Ridderzaal. De Gouden Koets is in gebruik sinds het jaar daarvoor.

De koets vertrekt om klokslag 13.00 uur van Paleis Noordeinde. Voor koning Willem-Alexander wordt het de tweede keer dat hij de rit met de Gouden Koets maakt nadat hij op 30 april vorig jaar zijn moeder opvolgde. De koets komt rond 13.15 uur aan bij de Ridderzaal, waar alle leden van de Eerste en Tweede Kamer present zijn.

Na het uitspreken van de troonrede vertrekt de koning rond 13.50 uur weer, waarna het tijd is voor de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde. Vorig jaar werd Willem-Alexander op het balkon geflankeerd door koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane waren er niet bij, evenmin als prinses Beatrix.

Behalve de Gouden Koets en de balkonscène zijn de hoedjes een vast ingrediënt van Prinsjesdag. De meeste vrouwelijke aanwezigen dragen traditiegetrouw een hoed. Enkele Kamerleden maken daarmee gewoonlijk een politiek statement. Het laatste vaste bestanddeel van Prinsjesdag is het koffertje van de minister van Financiën, dat rond 15.00 aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Het bevat de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

In Den Haag zijn al dagenlang extra festiviteiten rondom het tweehonderdste jubileum van Prinsjesdag. De stad verwacht in totaal zo'n tachtigduizend bezoekers. Het weer helpt daarbij mee: ook dinsdag wordt het mooi. Met 22 graden is het ongebruikelijk warm. Mogelijk wordt het zelfs de warmste Prinsjesdag in veertig jaar.