Cel geŽist voor seks met gehandicapte dochter

Tegen een 71-jarige man uit Appingedam is maandag drie jaar celstraf geëist voor het jarenlang verkrachten van zijn verstandelijk beperkte dochter en aanranding van een tweede dochter.

Twee van de drie dochters deden in 2013 aangifte tegen hun vader. De derde dochter zou ook zijn misbruikt, maar durft volgens haar zussen haar mond niet open te doen. Hun oudere broer verklaarde ook jarenlang te zijn misbruikt, maar zijn zaak was verjaard. De 71- jarige man wordt niet vervolgd voor het misbruiken van zijn derde dochter. De officier vermoedt dat die vrouw ook is misbruikt, maar een aangifte en verdere bewijzen ontbreken.

De vader erkende bij de politie zijn kinderen jarenlang te hebben misbruikt. Tijdens de zitting wist de bejaarde man zich de cruciale details niet meer te herinneren. Hij werd meerdere malen door zijn echtgenote betrapt tijdens de ontuchtige handelingen met zijn kroost. De vrouw houdt tot op de dag van vandaag haar mond.

De officier van justitie beschreef het gezin als een zeer gesloten huishouding. De vader profileerde zich in de ogen van de aanklager als een seksuele veelvraat die zijn dochter niet als zijn kind, maar als een stuk vlees zag. Vaders wil was wet binnen dit gezin. Hij begeleidde zijn dochters overal naartoe en vriendjes werden niet geduld.

Het misbruik begon toen de kinderen rond de 10 jaar waren en ging door tot na hun veertigste. Twee dochters wonen nog in de ouderlijke woning.

De officier hield in zijn eis rekening met het feit dat de vader zelf kampt met een verstandelijke beperking en antisociaal gedrag. Volgens de deskundigen kunnen de daden de man hierdoor in verminderde mate worden aangerekend. Naast de celstraf en een jaar voorwaardelijk eiste de officier voor een van de dochters een schadevergoeding van 24 duizend euro.

De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.