[Davis Cup] Nederland degradeert uit wereldgroep

Het Nederlandse Davis Cup-team is zondag uit de wereldgroep gedegradeerd. De equipe van captain Jan Siemerink dolf in Amsterdam het onderspit tegen Kroatië: 2-3. In de beslissende vijfde wedstrijd verloor Thiemo de Bakker met 7-6 (4), 4-6, 2-6 en 5-7 van kersvers US Open-kampioen Marin Cilic.

Robin Haase had Nederland eerder op de dag in leven gehouden na een miraculeuze ontsnapping tegen Mate Delic. De Bakker stond tegen Cilic echter voor een loodzware opgave. De Westlander begon nog wel sterk. Al in de derde game sloeg hij toe en die break bleef staan tot 5-4, maar toen kwam Cilic terug.

Cilic, een erkend servicekanon, leek in de daaropvolgende tiebreak over de beste papieren te beschikken, maar De Bakker liet zich niet van de wijs brengen. Met een dropshot en een backhandwinner kwam hij op 3-0, waarna hij uitliep naar 6-1. Op 6-4 maakte De Bakker het vervolgens af met een forehandwinner.

In het tweede bedrijf liet Cilic zijn klasse zien. Hij plaatste al snel een break en kwam niet meer in de problemen tot hij voor de set mocht serveren. Toen kreeg De Bakker plots kansen om terug te komen, maar de Kroaat bleef overeind. Ook de derde set ging door twee breaks eenvoudig naar Cilic.

Ondanks het verloop van de derde set bleef de 25-jarige Nederlander knokken. In het vierde bedrijf ging het tot 5-5 gelijk op, maar toen voerde Cilic de druk op en liet hij een break noteren. Die klap kwam De Bakker niet te boven.

Nederland speelde voor het eerst sinds 2009 in de wereldgroep. In de eerste ronde had Oranje verloren van Tsjechië.