Studentenverenigingen zijn booming

Ondanks de pittige studielast in het hoger onderwijs hebben zich opnieuw meer studenten ingeschreven bij een studentenvereniging. Dat meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKVV) zondag.

Dit jaar hebben 9500 nieuwe leden zich ingeschreven bij een van de 48 studentenverenigingen die bij de LKVV zijn aangesloten. Vorig jaar waren het er 8500, een toename van ongeveer twaalf procent. Uitschieters zijn dit jaar Tilburg en Enschede, waar het aantal nieuwe eerstejaars met ruim veertig procent toenam

"Het wordt steeds belangrijker voor studenten om je naast je studie breder te ontwikkelen, de arbeidsmarkt vraagt veel van pas afgestudeerden", verklaart LKVV-voorzitter Anne Kamp de stijging. "Nevenactiviteiten binnen een studentenvereniging kunnen hier positief aan bijdragen."

De organisatie voorspelde vorige maand een kleine groei, maar is blij verrast met groeicijfers. Met de vermoedelijke komst van het leenstelsel zou het met die 'extreme groei' volgend jaar wel eens afgelopen kunnen zijn, denkt de koepelvereniging. "Studeren wordt een grote investering, de LKVV vreest dat de studenten minder snel geneigd zullen zijn zich breder naast de studie te ontwikkelen."

De Landelijke Kamer van Verenigingen is het overkoepelend orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen in dertien steden en vertegenwoordigt ongeveer veertigduizend hbo- en universiteitsstudenten.